reklama

Příchod děťátka na svět může probíhat různě. Od přirozeného, rychlého porodu až po akutní císařský řez. Buďme ale pozitivní, počítejme s tím, že je porod spontánní a bez těžších komplikací. Může to být totiž i fajn zážitek.

V řadě porodnic je možné domluvit individuální plán porodu, kde si určíte upřednostněnou polohu při vypuzování dítěte z dělohy a další detaily. 

V současné době je takřka normální a běžné, že u porodu může být buď partner, člen rodiny, kamarádka či dula. Záleží jen na vás, pokud chcete tento okamžik s někým sdílet, či nikoliv.

Pamatujte, že ať už se rozhodnete pro jakoukoli polohu či pomůcky, spolehnout se určitě můžete i na přírodní pomůcky, které vám porod doslova provoní. Jde o aromatické oleje a kosmetiku.

Cíl je jediný, aby se žena cítila dobře a okamžik porodu si co možná nejvíce "zkrášlila". Aromaterapie skýtá nezapomenutelný zážitek. Mnohým ženám se osvědčila vůně levandule a citronu, které porodní sál krásně provoní, navodí příjemnou atmosféru a  zklidní rodičku.

Ovoněním prostoru si vytvoříte velmi příjemné prostředí, které vám pomůže odprostit se od nemocničního sálu. Některé ženy mají rády během porodu, či kontrakcí, masírování zad a jiné jakýkoli intenzivnější dotek odmítají. Každý porod je unikátní a jedinečný. 

Velmi oblíbenou vůní je krom levandule i mandarinka, navozující pozitivní emoce, starší rodičky preferují zase například růži. 

Směsi éterických olejů napomáhají nejen ke zklidnění mysli, ale i předčasných porodních stahů. Jde tedy jak o úlevu pychickou, tak fyzickou.

Dle porodních asistentek je vhodné nastávající maminku také osvěžovat. Ideální je k tomu Květová voda růžová. Má zklidňující a zchlazující účinky. Tato vůně mimořádně harmonizuje psychiku, působí antidepresivně a dodává sílu být ženou a matkou. Dodává odvahu k porodu. Zmírňuje pocity strachu a pomáhá vychutnat si kouzlo okamžiku zrození nového života. 

Pokud vás tedy v blízké budoucnosti čeká porod, zkuste zapátrat a zjistit si něco o možnostech aromaterapie. Zpříjeměte se váš den a přiveďte miminko na svět se vší parádou.