Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při nehodách na českých silnicích loni zemřelo 545 lidí

Autonehoda
Autonehoda
Foto: Pixabay

Praha - Na českých silnicích loni zemřelo 545 lidí, což bylo o 115 méně než v roce 2015. Počet usmrcených byl nejnižší od roku 1961. Podle cílů Národní strategie bezpečnosti silničního provozu ale nemělo v roce 2016 na silnicích zahynout více než 465 lidí.

Snížení počtu tragických nehod způsobily hlavně cílené preventivní kampaně a zvýšený zájem médií o dopravní problematiku. "Ukazuje se, že to má smysl," uvedl šéf dopravní policie Tomáš Lerch. Za další faktory označil třeba lepší bezpečnostní prvky vozidel či to, že se začali lépe chránit chodci nebo cyklisté, kteří patří mezi nejohroženější skupiny.

Příliš se nezměnila situace kolem mladých a nezkušených řidičů s krátkou praxí do pěti let. Na smrtelných dopravních nehodách se podílejí téměř 25 procenty.

Loni zemřelo 86 lidí při nehodách, kdy řidiči nepřizpůsobili rychlost stavu vozovky. Druhou nečastější příčinou tragických nehod bylo vjetí do protisměru, v 75 případech. Při kolizích, kdy se řidiči plně nevěnovali řízení, loni zemřelo 57 lidí.

Nejčastěji loni umírali řidiči osobních aut, ve 209 případech. Následovalo 111 usmrcených chodců, 91 spolujezdců, 59 motorkářů a 39 cyklistů. Ve všech těchto kategoriích počty usmrcených poměrně výrazně klesly.

Za loňský rok se v Česku stalo 98.864 nehod, což bylo meziročně o 5797 více. Jedním z důvodů vyššího počtu nehod je podle Lercha to, že se stále zvyšuje intenzita dopravy.

Při nehodách bylo loni těžce zraněno 2580 osob a lehce zraněno 24.501 lidí. Při haváriích vznikly škody za více než 5,8 miliardy korun. Podle Lercha loni klesl o 171 na 4373 počet nehod, kdy byli řidiči pod vlivem alkoholu. Při těchto nehodách zemřelo 52 lidí. Pod vlivem drog loni způsobili řidiči 251 nehod, umřeli při nich dva lidé.

Témata:  dopravní nehody

Aktuálně se děje

7. května 2024 13:20

Novým ministrem pro vědu by mohl být Ženíšek

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy