Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš už mění své podnikání? V jeho firmách dochází ke změnám

Andrej Babiš /ANO/, 1. místopředseda vlády pro ekonomiku vlády a ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, 1. místopředseda vlády pro ekonomiku vlády a ministr financí
Foto: Vláda.cz

Praha - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) loni v prosinci transformoval dosud neaktivní firmu Kostelecké maso uzeniny. Společnost se přejmenovala na AGABSY a do statutárních orgánů usedla Babišova životní partnerka Monika.

Akciová společnost AGABSY má jako předmět podnikání v obchodním rejstříku zapsanou správu vlastního majetku. Jediným akcionářem firmy je vicepremiér Babiš. Krátce před Vánoci firma změnila mimo jiné způsob jednání za společnost. "Zároveň došlo k omezení převodu akcií, ten je možný pouze se souhlasem představenstva," uvádí server HlídacíPes.org.

Do představenstva usedla Babišova životní partnerka Monika, místopředsedou se stal šéf představenstva Agrofertu Zbyněk Průša a předsedou Alexej Bílek, který vede právní divizi Agrofertu.

"Vzhledem ke koncentraci pro Babiše tak klíčových postav ve firmě, která dosud de facto nevyvíjela žádnou činnost, se lze domnívat, že tato společnost může sehrát významnou roli v transformaci Babišovy podnikatelské skupiny," uvádí server. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka nechtěl změny ve firmě AGABSY komentovat.

Babišovo podnikání by mohla ovlivnit novela zákona o střetu zájmů. Takzvaný "lex Babiš" nedávno vetoval prezident Miloš Zeman. Sněmovna nyní řeší, zda ho přehlasuje.

Témata:  Andrej Babiš Agrofert

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy