Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hnutí ANO loni dostalo od firem 14,7 milionu, Babiš poslal půl milionu

Třetí celostátní sněm hnutí ANO
Třetí celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Hnutí ANO získalo loni od firem peněžní dary ve výši 14,7 milionu korun. Přispěly i společnosti, které patří ministru financí Andreji Babišovi, poslaly celkem 550.000 korun. Sám předseda hnutí přispěl darem 50 tisíc korun.

Členské příspěvky a dary od fyzických osob dosáhly zhruba 19 milionů korun, vyplývá z informací na transparentním účtu ANO.

Dar poskytly loni čtyři firmy zprostředkovaně vlastněné Babišem. Podniky Deza a Fatra, které jsou součástí holdingu Agrofert, věnovaly hnutí po 200.000 korunách, společnost Navos ze stejného holdingu 100.000 korun. Firma Agro Blatná, která spadá pod Babišovu skupinu Imoba, darovala ANO 50.000 korun.

Čtyři největší dárci poskytli ANO každý půl milionu korun. Byli jimi strojírenská společnost Noen, velkoobchod s nápoji Elko, severočeský Mlýn Perner Svijany a obchodník s čaji Velta Plus EU.

Velká část firemních dárců působí v zemědělství a potravinářství, což jsou i obory podnikání Babišova Agrofertu, a v lékařských službách, což je odvětví, do kterého investuje Babišovy peníze fond Hartenberg. Tito dárci ale nejsou majetkově ani personálně provázáni s Agrofertem nebo Hartenbergem.

Témata:  Hnutí ANO Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy