Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rok 2017 je v Japonsku Rokem české kultury. šéf tamní diplomacie navštívil Prahu

Vlajka Japonska
Vlajka Japonska
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se dnes v Praze sešel se svým japonským protějškem Fumiem Kišidou. Hovořili o zájemné spolupráci ve vědě a výzkumu, výměně technologií a v obranném průmyslu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by mohl letos do Japonska zavítat.

Zaorálek uvedl, že Kišidova návštěva by mohla být určitou přípravou cesty premiéra Sobotky do Japonska, která se uskuteční patrně v první polovině letošního roku. Mohla by podle něj také podpořit pronikání českých firem na japonský trh. "Jde hlavně o potravinářský průmysl a oblast nanotechnologií, kde máme zázemí a jsme schopni se prosazovat," řekl novinářům Zaorálek.

Japonský ministr zdůraznil, že jeho země je po Německu druhým největším investorem v ČR. "Další zájem o investice je velký. Oblasti, ve kterých mohou mít japonské firmy zájem, jsou v oblasti výrobního průmyslu a jaderné energie a infrastruktury," uvedl Kišida.

V Japonsku byl letošek vyhlášen Rokem české kultury a v Tokiu bude od 8. března do 5. června k vidění Slovanská epopej Alfonse Muchy. Kišida si dnes dílo v Praze prohlédl.

Témata:  Lubomír Zaorálek Japonsko Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy