Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman vyjádřil soustrast Portugalsku: Soares zůstane v paměti českého národa

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman vyjádřil Portugalsku soustrast s úmrtím bývalého portugalského prezidenta Mária Soarese. V telegramu současné hlavě státu Marcelu de Sousovi označil Soarese za velkého státníka a připomněl, že se v roce 1989 jasně postavil za ideál sametové revoluce.

Soares zemřel v sobotu ve věku 92 let. "Vaše vlast ztratila významnou osobnost, bojovníka proti diktatuře a zastánce evropské myšlenky, Česká republika pak přítele, který při nás stál v těžkých chvílích zápasu za svobodu a demokracii," uvedl Zeman v kondolenčním telegramu.

"Chtěl bych Vás ujistit, že pan prezident Mário Soares zůstane v paměti českého národa zapsán zlatým písmem. Nezapomeneme, že nezaváhal a přijel v prosinci 1989 pouhý den po odeslání pozvánky jako první západní politik do Československa. Svou přítomností vyjádřil podporu sametové revoluci, nově zvolenému prezidentovi Havlovi a především českému národu," napsal Zeman.

Soares přijel do Československa koncem prosince 1989. Ačkoli jeho návštěva nebyla oficiální, stal se první hlavou státu, která po sametové revoluci zavítala do Prahy. Oficiálně byl Soares v Praze v listopadu 1994, tehdy zavítal i do Karlových Varů.

Témata:  Miloš Zeman Mário Soares

Aktuálně se děje

8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy