Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Srbska odjelo 15 českých policistů, budou střežit hranice EU před uprchlíky

Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Foto: Hungarian Government

Praha - Do Srbska dnes odjelo z Prahy 15 českých policistů, pomohou ve smíšených hlídkách střežit pozemní hranice. Balkánská trasa, kudy v první polovině roku 2016 do Evropy proudila většina uprchlíků, byla sice uzavřena, problémy s ochranou vnějších hranic Schenngenu však přetrvávají.

Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého budou policisté součástí mezinárodního kontingentu, který pomáhá státům zasaženým migrační krizí.

Jejich hlavním úkolem bude zejména ochrana srbsko-rumunsko-bulharské hranice, dohled nad veřejným pořádkem, provádění bezpečnostních prohlídek a kontrola dopravních prostředků, uvedl na webu policejní prezident. Krátce před odjezdem policistů novinářům Tuhý řekl, že třicetidenní výjezd policistů přijde zhruba na milion korun. Mezi policisty je o zahraniční mise zájem.

Na ostraze hranic se čeští policisté od minulého týdne podílejí i v Makedonii, Bulharsku a Itálii. Do Srbska míří už podruhé. Poprvé tam byli loni.

Policisté v cizině obvykle pomáhají s ostrahou hranice, dohlížejí na pořádek, dělají bezpečnostní prohlídky nebo kontrolují dopravní prostředky. V hlídkách působí se zahraničními kolegy, kteří jim také velí.

Témata:  Policie ČR Srbsko uprchlíci

Aktuálně se děje

8. května 2024 19:17

Zemřela Susan Bucknerová, hvězda filmu Pomáda

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy