Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku se pohybuje nebezpečný Afričan, je podezřelý ze spolupráce s teroristy, tvrdí Zeman

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Český rozhlas řekl, že se v ČR pohybuje člověk z oblasti severní Afriky, který je podezřelý ze spolupráce s teroristy. Neřekl jméno podezřelého, aby prý nevyděsil veřejnost.

Zeman se o podezřelém teroristovi zmínil v debatě o vzniku nového Centra proti terorismu a hybridním hrozbám, které kritizuje.

Prezident poznamenal, že četl "čtyři šifry". "Podle jedné se na našem území potlouká jistý člověk z Maghrebu, nesmím uvést jeho jméno, který je důvodně podezřelý ze spolupráce s teroristickými islámskými organizacemi," řekl Zeman s tím, že lidé z ministerského centra tyto informace mít nebudou.

Na otázku moderátora, zda taková informace nemůže vyděsit veřejnost, prezident odvětil, že proto neřekl jméno podezřelého. "To už by bylo porušení. Jestliže jenom řeknu, že je z Maghrebu, tak vy jistě víte, že Maghreb zahrnuje Maroko, Tunisko, Alžírsko a dokonce Libyi. Tato informace je natolik neurčitá, že nikoho, kromě tohoto člověka, neohrožuje. A já bych si dokonce přál, aby byl ohrožen," dodal Zeman.

České tajné služby loni ve zprávě za rok 2015 upozornily na to, že Česko je v současnosti zejména tranzitní zemí pro lidi, kteří usilují o zapojení do aktivit Islámského státu (IS).

Bezpečnostní informační služba (BIS) uvedla, že v roce 2015 z Česka odcestovalo sedm lidí do Sýrie se záměrem připojit se k teroristickým organizacím. Tito lidé byli z islámského světa a v tuzemsku pobývali krátkodobě.

Témata:  Miloš Zeman

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:46

Cameron poukázal na to, kudy Rusko obchází sankce

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy