Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lex Babiš? Nedůstojné kňučení a nářek, pustil se Kalousek do šéfa ANO

Miroslav Kalousek /TOP 09/
Miroslav Kalousek /TOP 09/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovna dnes přehlasovala prezidentském veto ohledně zákona o střetu zájmů, takzvaný lex Babiš tak vstoupí v platnost. Norma s největší pravděpodobností skončí u Ústavního soudu. Ministr vnitra Milan Chovanec odmítl reakci vicepremiéra Andreje Babiše (ANO), že ho ČSSD podrazila.

Zákon podle Chovance není zradou. "Je standardním nástrojem demokracie. Prošel legislativním procesem, byl vrácen prezidentem, což je poslední opravný prostředek. Je zjevné, že platí a že nebude platit jen pro pana Babiše. Není to jen lex Babiš, ale směřuje to i k dalším politikům, kteří chtějí přicházet do politiky z takzvaného velkého byznysu," řekl Chovanec.

"My chceme jen jasné mantinely, jasná pravidla. Pokud bychom tyto mantinely nenastavili, žádný malý subjekt by v budoucnosti neměl šanci vyrůst," dodal.

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek odmítl Babišova slova, že zákon je výsledkem jeho komplotu s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). "Kdyby to byla dohoda Kalouska a Sobotky, tak to platí už tři roky," vtipkoval před novináři.

Babiš se bude muset svého majetku zbavit, zřejmě ho převede do svěřenského fondu. "Každý normální člověk pochopí, že ministr, který rozhoduje o pravidlech poskytování dotací, by je pro své firmy čerpat neměl," konstatoval Kalousek. Babišovu reakci označil spíš za autopsychoanalýzu. "Bylo to velmi nedůstojné kňučení a nářek člověka, který by měl být dospělý," uvedl.

Témata:  Andrej Babiš Milan Chovanec Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy