reklama

Zeman při debatě zmínil, že se po Česku potlouká člověk z Maghrebu, který je důvodně podezřelý ze spolupráce s teroristickými islámskými organizacemi. Maghrebem bývá označován region v Africe na severu Sahary a západně od Nilu, tedy například Maroko, Alžírsko, Tunisko nebo Libye.

Sobotka na twitteru napsal, že pokud jde o výrok prezidenta, chtěl by veřejnost uklidnit a ujistit. "Bezpečnostní složky fungují a dělají vše pro zajištění maximální bezpečnosti," uvedl. Ministr vnitra Milan Chovanec, který v úterý se Zemanem jednal, novinářům řekl, že Zemanův výrok nechce potvrzovat ani vyvracet. Neexistuje podle něj však žádné vyšší riziko teroristického útoku v ČR.

České tajné služby loni ve zprávě za rok 2015 upozornily na to, že Česko je v současnosti zejména tranzitní zemí pro lidi, kteří usilují o zapojení do aktivit takzvaného Islámského státu (IS). V některých případech byl také zjištěn jejich krátkodobý pobyt v Česku.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) řekl, že konkrétně prezidentova slova komentovat nebude, protože k tomu nemá detailní informace. "Já si prostě myslím, že je lépe některé věci nezveřejňovat," řekl.

V minulosti i on informoval veřejnost, že v ČR se vyskytuje osoba, která by mohla být napojena na teroristy. V listopadu 2015 na svém twitterovém účtu oznámil zadržení "hledané osoby podezřelé z vazeb na teroristy". Policie tehdy zdržela v Hradci Králové třicetiletého Turka Nazmiho Sahina. Později se ukázalo, že muž neprováděl v Turecku trestnou činnost teroristického charakteru, ale pouze činnost politickou.