reklama

Reorganizace policejních útvarů vyvolala roztržku mezi koaličními partnery ČSSD a ANO, kritizovali ji i někteří žalobci. Komise se zabývá podezřeními souvisejícími s postupem policejního prezidia, policistů a žalobců.

Blažek dnes na jednání přinesl návrh závěrečné zprávy, který má deset až 15 stran. Po jednání novinářům řekl, že se poslanci shodli na 90 procentech obsahu, zbytek chtějí doplnit příští týden. Podle Blažka se doplnění bude týkat zjištění, které komise učinila.

Poslanci mají také možnost navrhnout usnesení, o kterých by plénum hlasovalo. "Dnes jsme se shodli na tom, že některá usnesení navrhneme, a budou to usnesení, která budou pravděpodobně směřovat vůči vládě, státnímu zastupitelství a Poslanecké sněmovně," řekl Blažek. Podle něj by se to mělo týkat změn v legislativě a doporučení, "jak se mají některé úřady zachovat". Podle Lanka se zatím do jednání vyšetřovací komise nepromítla politika. "Proti žádnému návrhu nebyl vznesen nějaký výrazný odpor," podotkl Lank.

Vyšetřovací komise je sedmičlenná, každá sněmovní strana v ní má jednoho zástupce. Závěrečná zpráva zazní na jednání Sněmovny a bude veřejná. Původně měli poslanci mít zprávu hotovou do konce října. Komise požádala o prodloužení termínu, protože potřebovala víc času na výslechy svědků. Delší lhůtu chtěla také kvůli vyhodnocení několika stovek stran písemných materiálů.