Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nové centrum proti dezinformacím nic nevyřeší. Jediná obrana je vědomost, tvrdí Kraus

Jan Kraus
Jan Kraus
Foto: Korzo

Praha - Ministerstvo vnitra od Nového roku zřídilo centrum proti dezinformacím. Nápad se ale nelíbí třeba prezidentovi Miloši Zemanovi, který mluví o cenzuře a o tom, že pracovníci nového odboru nejsou schopni odhalit skutečné dezinformace. Podobně to vidí i moderátor a bavič Jan Kraus, který ve své show mluvil o tom, že proti dezinformacím může fungovat jen jedno jediné opatření.

„Všiml jsem si, že ministerstvo vnitra chce vytvořit službu proti dezinformacím. Když někde bude dezinformace, která se objeví v tisku, ale hlavně na webu, tak tam dají informaci, že je to dezinformace. Vedou se o tom různé dohady. Myslím, že je to velmi těžké a málo pravděpodobné, ale jsou určité informace, které má ministerstvo vnitra přednostněji než my, takže někdy to může být užitečné. Ale předpokládat, že úředníci se budou v dezinformacích orientovat lépe než většina lidí, je málo pravděpodobná,“ vysvětloval plány vnitra divákům Kraus.

Dezinformace se ale podle něj budou šířit i tak. „Oni mají asi na mysli důležité věci jako ohrožení státu nebo podobně. Ale dezinformace jsou, byli a budou ještě v daleko větší míře. Jsou nejen v novinách, kde řada novinářů nepochopí, o čem píšou a tak si píšou tak, jak si myslí, že to je, ale ono to tak není. Dneska máte možnost udělat si web. Když si ho zítra založím a nazvu ho Pravdivé listy, tak tam budu psát svoje žvásty – k tomu ocituju, co jsem si přečetl na Facebooku. Jarda píše, Alena mu odpověděla, Franta nesouhlasí – a máte noviny. No, nejsou to noviny, to jsou blogy. I polovina těch, co se tváří jako noviny, jsou blogy. A jedinou obranou, myslím si, je vzdělání,“ domnívá se.

Právě v tom prý ale spočívá kámen úrazu. „Abychom měli kvalitní vzdělání – mě už se to netýká, já dožiju s touhle tristní situací, kterou mám – musí vás vzdělávat kvalitní učitelé v kvalitních školách. Aby mohl být učitel kvalitní, musí být sám kvalitně vzdělán od kvalitního učitele, který musí být kvalitně vzdělán. Takže to je program na 50 let, půjde-li všechno dobře. Takže vám nezbývává nic jiného než mě, vzdělávejte se sami jak to jen jde. Protože to, že vás někdo balamutí, ať už jde o cenu hrušek, vývoj v Evropě nebo dezinformační weby jiných zemí, tam si dnes musíme zatím pomoci každý sám. A proti tomu je jediná obrana – vědomost. Snažte se, učte se,“ vyzval Čechy Kraus.

Témata:  Jan Kraus Ministerstvo vnitra České republiky

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy