Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž zabil nožem útočníka, soud ho osvobodil

Soudy
Soudy
Foto: Pixabay

České Budějovice - Muž (31), který předloni ve Volarech na Prachaticku zabil při potyčce jiného muže, byl zproštěn oobžaloby. Dle českobudějovického soudu jednal v nutné obraně. Státní zástupce požadoval trest odnětí svobody za zločin vraždy.

Obžalovaný vrazil útočníkovi nůž do temene hlavy. Českobudějovický soud muže osvobodil už loni v červnu, jeho rozhodnutí ale na podzim zrušil vrchní soud a vrátil případ do Českých Budějovic.

"Soud má za to, že obžalovaný jednal v nutné obraně. Není možné v tom spatřovat trestný čin," řekl dnes předseda senátu krajského soudu Ondřej Vítů.

Podle státního zástupce Petra Žižky mladšího je podstatný následek, jenž po konfliktu nastal. Proto si myslí, že usmrcení by mělo být důsledně objasněno.

Podle svých dřívějších výpovědí se obviněný dostal do konfliktu s jiným mužem. Oba se potkali v hospodě. Z ní pak obžalovaný odešel domů, kam za ním následně přišel i druhý muž. "Tvrdil, že jsem v hospodě napadl jeho sestru," uvedl obžalovaný při přípravném řízení u policie. Dodal, že se bál o život, protože jej útočník škrtil, a proto použil nůž, který našel.

Dnešní rozsudek není pravomocný. Státní zástupce se zatím nevyjádřil, zda se odvolá.

Témata:  soudy vražda České Budějovice

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy