Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stát posílí možnosti na zabavování majetku pachatelům

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Stát zřejmě získá větší možnost zabavit majetek odsouzeným pachatelům některých trestných činů. Počítá s tím novela trestního zákoníku.

Ústavně-právní výbor podpořil také novely, podle nichž se senioři jako oběti trestných činů budou moci při jejich vyšetřování těšit větší ochraně a oběti majetkové kriminality snáze dosáhnou na zabavené peníze

Úplné nebo částečné zabavení majetku odsouzeného pachatele nebude formou trestu, ale takzvaného ochranného opatření. Umožní postihovat i majetek, který nemá přímou souvislost se souzeným trestným činem, je-li odčerpání takového majetku potřebné z důvodu ochrany společnosti před dalším pácháním trestné činnosti.

Lidé, kteří přišli k majetkové újmě trestnou činností, by podle další z úprav měli získat přístup k penězům, které prostřednictvím peněžitých trestů či trestu propadnutí majetku dosud od pachatelů získával stát. Nyní musejí oběti žádat o peníze formou exekuce, nově by je měli získat rozhodnutím soudu.

Senioři budou mít podle další z novel právo na ochranu podobně jako děti a budou patřit mezi zvlášť zranitelné oběti. Získají tak nárok například na vyslechnutí speciálně školenými policisty.

Témata:  krádeže majetek trestní zákoník

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy