reklama

Aboubakar v pražském bytovém komplexu Dock na Libeňském ostrově koupil penthouse za víc než 36 milionů korun a dva menší byty za osm milionů a 7,5 milionu korun, napsal server. Podnikatel podle kupních smluv podepsaných v Praze trvale žije v nigerském hlavním městě Niamey.

Aboubakar je výkonným ředitelem společnosti Societe D'Equipments Internationaux (SEI), která obchoduje se zbraněmi. Hlavním klientem SEI je armáda Nigérie, která už víc než sedm let vede válku s islamistickými teroristy z Boko Haram. Začátkem loňska se podle Seznamu ukázalo, že část peněz od Nigérie odešla na účty soukromých firem, ale armádní materiál za ně dodán nebyl.

Mezi obviněnými skončili bývalý ministr obrany nebo poradce nigerijského prezidenta pro bezpečnost, nigerijská prezidentská kancelář pak v tiskové zprávě z loňského 24. března uvedla, že výbor pro audit ustavený nigerijským prezidentem vydal doporučení, aby Aboubakara začala vyšetřovat nigerijská protikorupční jednotka.

Aboubakar, který sám sebe označuje za poradce v bezpečnostní oblasti, k tomu agentuře AFP řekl, že vyšetřování vítá, protože jeho firmě leží na srdci pouze osud Nigérie. "Bojujeme proti terorismu, proti Boko Haram," cituje jeho vyjádření Seznam.

Podle závěrů prezidentské komise vyčlenila Nigérie mezi lety 2007 a 2015 na výdaje na obranu 2,1 miliardy dolarů (53,5 miliardy Kč). Z toho 930,5 milionu dolarů (23,7 miliardy Kč) vyplatilo nigerijské letectvo Aboubakarově firmě SEI. Dohromady s ní mezi lednem 2014 a únorem 2015 uzavřelo deset kontraktů. Podle auditu byl jeden z nich, nákup dvou použitých helikoptér za téměř 137 milionů dolarů, značně předražený. Dodané stroje nebyly schopné letu, nová helikoptéra stejného typu přitom stojí 30 milionů dolarů. Aboubakarovo jméno se podle Seznamu objevuje také ve zprávě nigerijské protikorupční jednotky k případu uplácení někdejšího ředitele operací nigerijského letectva.