Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda odmítla materiál upravující vlastnictví státních podniků

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Ministerstvo financí dnes předložilo Strategii vlastnické politiky státu, která měla upravit pravidla pro vlastnictví a správu podílů státu ve firmách. Kabinet však materiál neschválil.

Předlohu dnes kritizoval například ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Tento materiál i jeho záměr naprosto odmítám. Neumím si představit, že MF řídí podnik Lesy ČR, Budvar či podniky povodí, kde minimálně v případě Lesů ČR a podniků povodí, to je vysoce odborná záležitost. Kozla zahradníka fakt ne," uvedl ministr na Facebooku.

Rezort Andreje Babiše (ANO) například navrhoval, že by stát neměl vlastnit podíl v těch společnostech, kde má méně než deset procent. Řízení těchto firem totiž nemůže reálně ovlivnit.

Podle materiálu existuje 289 obchodních společností s majetkovou účastí státu, státních podniků, státních příspěvkových organizací a organizačních složek státu vykonávajících podnikatelskou činnost. Podíl menší než deset procent má stát u zhruba u každé desáté firmy.

Jednotlivá ministerstva by podle ministerstva financí měla roztřídit „své" podniky na strategické (například ČEZ), podpůrné, tedy nezbytné pro vlastní fungování státu a zajišťující nezbytné služby pro veřejnost, a zbytné. Ty by měly být následně privatizovány nebo skončit v likvidaci.

Úřad také navrhoval u strategických společností s majetkovou účastí státu a státních podniků založení výboru pro odměňování. Ten by měl stanovit pravidla odměn uvnitř podniků a dohlížel by na jejich dodržování. Kontroloval by také soulad odměňování se zásadami stanovenými vládou.

Cílem materiálu bylo podle MF přiblížit fungování společností s majetkovou účastí státu a státních podniků praxi, která vyplývá z doporučení OECD pro správu a řízení státem vlastněných společností.

Témata:  Ministerstvo financí České republiky vláda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy