Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poradíme, v jakých případech musíte nahlásit dopravní nehodu

Autonehoda, ilustrační fotografie
Autonehoda, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Na většině silnic v ČR je hlavně po ránu doslova kluzká atmosféra. Ta vede ke zvýšenému množství dopravních nehod a my vám proto řekneme, při jakých případech je nutné volat k incidentu Policii ČR.

Hned zkraje uvedeme výslovnou definici pojmu dopravní nehoda. Podle ní se dá lecos vyčíst a trošku inteligentnější řidiči hned pochopí, kdy volat a kdy nevolat na místo policii. Podle zákona o pozemních komunikacích se jedná o událost v provozu na pozemních komunikacích, například havárie nebo srážka, která se stala nebo byla započata na pozemní komunikaci a při níž dojde k usmrcení nebo zranění osoby nebo ke škodě na majetku v přímé souvislosti s provozem vozidla v pohybu.

S tím souvisí přesná povinnost, kdy její každý účastník musí nahlásit policistovi incident. Jedná se o následující situace.

Usmrcení osob

K tomu snad není potřeba nic dalšího dodávat. Každý držitel řidičského průkazu snad ví, že v tomhle případě se Policie ČR prostě přivolat musí.

Zranění osob

Jak je to se zraněním osob a voláním Policie? Tady je zbytek rad, které najdete v odkaze.

Témata:  dopravní nehody auto

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy