Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Loterním firmám, které porušují nový zákon, hrozí pokuta až 50 milionů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Loterním firmám, které porušují nový zákon o hazardu, hrozí pokuta až 50 milionů korun a navíc doměření daně, kterou během svého nelegálního podnikání neodvedly státu.

ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva financí (MF) Filip Běhal. Pokud by firma pokutu v dané lhůtě nezaplatila, MF jí podle něj neudělí licenci. Po ukončení správního řízení jí navíc může zablokovat internetové stránky a platby. Podle některých českých loterních firem, které působí na trhu legálně a platí daně, však ministerstvo nepostupuje dostatečně důrazně.

Podle Běhala z několika desítek firem, které do konce roku provozovaly své hry nelegálně, již zhruba polovina přistoupila k opatřením, které jim ukládá nový zákon. "To považujeme za obrovský úspěch a průlom do doposud fakticky neregulovaného prostředí. Do konce ledna zahájíme správní řízení s těmi, kdo český právní řád ignorují. Nebudeme váhat využít všech nástrojů k potlačení ilegální činnosti společností, kterým je právo České republiky pro legraci," uvedl Běhal.

MF už na začátku roku vytvořilo na svých stránkách seznam nepovolených internetových her, takzvaný black list. Po ukončení správního řízení by na něj mělo zapsat firmy, které porušují zákon. Podle Běhala to bude nejdříve v březnu nebo dubnu.

"Zapsáním internetové stránky na black list vzniká poskytovatelům připojení k internetu povinnost zamezit v přístupu k dané internetové stránce, a to do 15 dnů od zapsání," doplnil ředitel Asociace provozovatelů kursových sázek (Apkurs) Marek Herman. Asociace sdružuje Tipsport, Fortunu a Chanci, kterým podle odhadu patří 92 procent legálního trhu kurzového sázení.

Témata:  loterie hazard Ministerstvo financí České republiky

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy