reklama

Oznámil to dnes ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který se dnes se zástupci krajů a obcí sešel. Velký nárůst počtu zaměstnanců firem, především z Polska, Rumunska a Bulharska, přináší podle starostů a hejtmanů problémy v dopravě a bezpečnosti. Dnešní schůzky se zúčastnili i krajští policejní ředitelé. Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého byla v oblastech posílena přítomnost státní i pořádkové policie. Policisté také spolupracují s polskými kolegy.

Do měsíce chce ministr vládě předložit materiál, kde by byly popsány stávající problémy. „Popsali bychom takové tři okruhy, jeden operativní, druhý okruh, který nepotřebuje zásah do legislativy, a třetí legislativní. Chceme přizvat ministerstvo průmyslu a obchodu, ministerstvo financí, ministerstvo práce a sociálních věcí," řekl Chovanec. Nejde podle něj o problém dvou krajů, podobné případy se prý vyskytují v celém Česku.

Chovanec uvedl, že by měla být nastavena pravidla v oblastech, kde je nízká hustota zalidnění a přichází do nich velké množství cizinců. „Dynamika je tak velká, že na ni stát musí nějak reagovat. Zejména v případě, kdy sem má přijít dalších 10.000 zaměstnanců," dodal.

Například v Borských polích na Plzeňsku podle ministra meziročně vzrostla kriminalita o 50 procent, v Kvasinách na Rychnovsku, kde má závod automobilka Škoda Auto, dokonce o 419 procent. Do řešení problému chce zapojit především zaměstnavatele, kteří by podle něho měli za zaměstnance odpovídat. Problém je podle ministra zejména u pracovních agentur, které nemají jasná pravidla. Nejčastěji se zaměstnanci firem dopouštějí dopravních přestupků, ruší také noční klid a veřejný pořádek.

Chovanec dříve deníku Právo řekl, že bude požadovat po velkých firmách v dotčených oblastech, aby ve chvíli, kdy zahraniční pracovník přestoupí zákon, nesměl být na území České republiky zaměstnán. „To je debata, která nás teprve čeká," upřesnil dnes. „Chceme s nimi nastavit nějaká pravidla hry," dodal.