Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo obrany počítá s navýšením počtu vojáků

Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Foto: Army.cz

Praha - Poslední dva roky armáda zahájila masivní nábor. Ministerstvo obrany letos počítá s navýšením počtu vojáků o 1725. Resort by také mohl mít na konci roku o téměř 250 více civilních zaměstnanců.

Podle současných tabulek by měl mít resort obrany 27.000 profesionálních vojáků. Po škrtech v době hospodářské krize se ale jejich počet postupně snížil na méně než 21.000.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) i náčelník generálního štábu Josef Bečvář chtějí počet profesionálů zvýšit na více než 30.000.

"Ministerstvo obrany má ve státním rozpočtu na rok 2017 zabezpečeny rozpočtové prostředky pro meziroční navýšení počtů zaměstnanců o 1725 vojáků z povolání, 213 občanských zaměstnanců a 33 státních zaměstnanců," sdělil Jiří Caletka z tiskového oddělení ministerstva obrany.

K 1. lednu letošního roku sloužilo v resortu obrany 23.184 profesionálních vojáků, což bylo o 1214 více než o rok dříve. Dalších 6515 lidí pracovalo na ministerstvu obrany jako občanští zaměstnanci a 1148 jako státní zaměstnanci. Celkem tak na úřadě bylo zaměstnáno 30.847. Čísla ale neobsahují pracovníky Vojenského zpravodajství.

Témata:  Armáda České Republiky Ministerstvo obrany České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy