Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ústavní právo na držení zbraně? Chovanec kontroverzní návrh do měsíce předloží

Andrej Babiš /ANO/ slavil narozeniny
Andrej Babiš /ANO/ slavil narozeniny
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministerstvo vnitra do měsíce předloží vládě návrh ústavního zákona, podle něhož by se mělo povýšit právo použít legálně držené zbraně k zajištění bezpečnosti Česka. Norma má v úmyslu umožnit lidem bránit se proti teroristům.

V Otázkách Václava Moravce České televize to dnes uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Připustil, že návrh je částečnou reakcí na směrnici EU o držení zbraní, která plánuje zpřísnit podmínky pro držení zbraní. Uvedl, že chystá žalobu k Soudnímu dvoru EU. "Uděláme všechno pro to, aby ta směrnice nebyla součástí českého práva," řekl Chovanec.

Vnitro chce ústavní zákon prosadit ještě do konce mandátu vlády. V okamžiku útoků jako byly například ty v Nice či Berlíně jsou podle něj možnosti státních orgánů účinně a rychle zabránit ztrátám na životech a dalším škodám omezené. Proto chce umožnit provést obranný zásah i majitelům legálně držených střelných zbraní.

Chovanec dnes uvedl, že od návrhu nehodlá ustoupit, i když vyvolal politickou bouři. Ministr je přesvědčen, že jde o "zdravý rozum". "Budu se snažit přesvědčit kolegy o tom, že pravda je na straně ministerstva vnitra," řekl dnes Chovanec. Proti jsou ministerstva vedená hnutím ANO.

S ministrem v debatě kolem ústavního zákona nesouhlasil ani europoslanec Stanislav Polčák (TOP 09). "Myslím si, že to je nezodpovědné," řekl Polčák. Podle něj takové právo nemá zakotven žádný jiný stát EU. "Stávající legislativa funguje, proč to povyšovat do ústavního práva," ptal se Polčák.

Témata:  Milan Chovanec zbraně Ústava České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy