Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká armáda vyšle v roce 2017 na mise 810 vojáků, naplánováno má 113 cvičení

Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Foto: Army.cz

Praha - Armáda letos vyšle do zahraničních misí 810 vojáků. Loni v operacích v zahraničí působilo o 50 vojáků více. Pro letošní rok se chystá 113 cvičení v zahraničí, loni jich bylo v plánu 115.

Náčelník generálního štábu Josef Bečvář dnes na tiskové konferenci poznamenal, že v současné době má armáda 19.800 vojáků a 3700 občanských zaměstnanců. Naplněnost jednotek je na zhruba 80 procentech.

Celkem má Česká republika k dispozici při započtení příslušníků Vojenské policie a dalších jednotek, které nejsou začleněny do armády, 23.200 vojáků.

Ministerstvo obrany si stejně jako loni stanovilo jako rekrutační cíl nábor 2000 nových vojáků. Při započtení každoročních odchodů je nárůst počtu vojáků o několik set lidí nižší.

Česká armáda se loni účastnila 12 misí, do kterých poslala 860 vojáků. Oproti loňsku bude v letošních misích méně českých vojáků.

V loňském roce armáda také vyčlenila 816 vojáků do pohotovostních sil NATO, letos počítá s podobným počtem. Dalších 700 vojáků je stále vyčleněno pro případ potřeby integrovaného záchranného systému nebo pro řešení mimořádných událostí v jaderných elektrárnách. V případě zhoršení migrační vlny by pro účely policie bylo určeno 670 vojáků.

Vojáci budou vedle evropských zemí cvičit například ve Spojených státech, v Izraeli, Jordánsku, Keni, Iráku a v Gruzii. V Česku se má konat rovněž zhruba stejný počet vojenských cvičení jako minulý rok. Podle informace, kterou od vlády dostali poslanci, se v ČR uskuteční 70 vojenských výcviků, loňská zpráva pojednávala o 68 cvičeních.

Plán vojenských cvičení na letošek odráží podle zprávy čtyři priority české armády, a to přípravu k nasazení v operacích, rozvoj pohotovostních sil, zvyšování schopností a bilaterální a regionální spolupráci.

Mezi poměrně nákladná cvičení patří výcvik v Litvě pojmenovaný Training Bridge 2017, na němž se loni dohodly státy visegrádské čtyřky s pobaltskými zeměmi kvůli obavám z Ruska. Cvičení už začalo, náklady se odhadují na téměř 17,7 milionu korun. K nejdůležitějším cvičením armáda řadí přípravu pilotů vrtulníků a příslušníků pozemního zabezpečení pro operaci v Afghánistánu, která se uskuteční v prašném vysokohorském prostředí Chorvatska. Obdobné cvičení bude i ve Francii.

Pro nasazení v silách rychlé reakce NATO se bude pět desítek vojáků chemické a biologické ochrany cvičit v Rumunsku při výcviku Noble Jump II/2017. Vojáci z protiletadlového raketového vojska absolvují výcvik Balt 2017 v Polsku, odhadované náklady činí přes 13 milionů korun.

Témata:  Armáda České Republiky Josef Bečvář

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:38

Meningokok připravil o život ročního chlapce. Nebyl očkovaný

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy