Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo obrany v příštích letech investuje 180 miliard. Kdo dostane nejvíc?

Martin Stropnický
Martin Stropnický
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) na dnešní bilanční tiskové konferenci uvedl, že jeho resort počítá v příštích deseti letech s investicemi za 180 miliard korun. Z toho 130 miliard půjde do pozemních sil. Podle kritiků se projekty na modernizaci armády zpožďují.

Ještě letos má podle náměstka Daniela Koštovala obrana v úmyslu uzavřít smlouvy na nákup 62 obrněných vozidel Pandur a Titus, na modernizaci 33 samohybných houfnic Dana nebo na nákup desítek lehkých obrněných vozidel pro chemický a radiační průzkum.

Počítá se také s nákupem 12 víceúčelových vrtulníků, mobilních radiolokátorů, 5500 balistických vest nebo se zadáním komplexní servisní smlouvy na vrtulníky řady Mi.

Zároveň letos má pokračovat příprava na nákup nových bojových vozidel pěchoty, protiletadlového kompletu SHORAD a nových děl odpovídajících ráži používané v NATO.

Ministerstvo obrany bývá kritizováno za pomalou modernizaci armády. Podle Stropnického se za tři roky, co je současná vláda u moci, podařilo uzavřít klíčové zakázky v hodnotě 42 miliard korun. Do částky obrana počítá pronájem stíhaček Gripen za 20,4 miliardy, nákup munice za 5,2 miliardy korun, útočných pušek Bren, pistolí Phantom nebo čtyř letištních radarů.

"Pan ministr vede resort již třetím rokem, blíží se ke konci svého mandátu, a přesto se mu rozpočet armády nepodařilo posílit tak, aby splnil vládou stanovený cíl - odvádět na obranu do roku 2020 alespoň 1,4 procenta HDP ročně," uvedl opoziční poslanec Marek Ženíšek (TOP 09). Stropnický na tiskové konferenci řekl, že ministerstvo tento cíl "rozhodně nevzdalo".

Témata:  Martin Stropnický Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy