Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krabičky cigaret budou mít ještě výraznější varování, novela byla schválena

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Hospodářský výbor Senátu ČR dnes doporučil ke schválení novelu o potravinách. Varování před kouřením na krabičkách cigaret by tedy mohlo být ještě letos výraznější. Norma přináší ještě další změny.

Novela má také zakázat vysílání reklamy týkající se potravinových doplňků na podporu sexuální výkonnosti v době mezi 06:00 a 22:00. Zatím toto omezení platí pro reklamu na erotické služby a výrobky.

Novela dále nařizuje obchodním řetězcům předávat vyřazené nezávadné potraviny k rozdělení mezi sociálně potřebné pod hrozbou až desetimilionové pokuty. Týkat se to bude například potravin s deformovaným obalem nebo o nezkažené jídlo s prošlou dobou trvanlivosti.

V případě potravin má novela zakázat jejich označování logy, vlajkou, mapou či nápisy odkazujícími na Českou republiku, pokud nebude potravina vyrobena v Česku a z českých surovin. U potravin, které se skládají z více složek, bude muset být obsah českých částí minimálně 75procentní.

Novelu je třeba kvůli hrozbě unijních sankcí přijmout do 20. května. Doprodej cigaret v dosavadních baleních by měl být možný ještě následující tři měsíce.

Postupně by se tak na krabičkách českých cigaret měla kromě psaného objevit i obrazová varování před škodlivostí kouření. Připraveno je 42 variant ve třech souborech, každý z nich by se měl užívat rok. Varování budou muset zabírat minimálně 65 procent obalu. Varování bude muset být i na elektronických cigaretách. Ceny cigaret by se podle českých výrobců neměly kvůli změně podoby krabiček zvýšit.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky cigarety potraviny

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy