Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman kritizoval soudce v Rathově kauze. Teď přišel protiúder

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Prezident Miloš Zeman v úterý uvedl, že nevylučuje podání kárné žaloby na soudce, který označil policejní odposlechy Davida Ratha za nezákonné. Soudce pražského vrchního soudu Pavel Zelenka, jehož senát zrušil odsuzující rozsudek nad bývalým hejtmanem Davidem Rathem, pokládá tyto výroky za „přinejmenším nešťastné".

Server Česká justice uvedl, že se předseda senátu Zelenka kriticky vyjádřil jak k úternímu výroku prezidenta, tak i k jeho dřívější poznámce při jmenování nových soudců. Tehdy Zeman v souvislosti s Rathem uvedl, že pokud se u někoho najdou miliony korun v krabici od vína, diskuse o vině považuje za nepatřičné.

„Když bych šel na ostré hrany, tak je to v podstatě způsob, jak ovlivnit rozhodnutí Nejvyššího soudu, který bude rozhodovat o stížnosti pro porušení zákona případně v další instanci," řekl Zelenka. Stížnost v Rathův neprospěch se na návrh vrchního státního zastupitelství chystá podat ministr spravedlnosti. Svůj návrh na stížnost ministrovi zároveň podal i Rath, kterému vadí, že jeho kauzu řešil místně nepříslušný soud a státní zastupitelství.

Server taéké upozornil na to, že Zeman nemohl vidět protokol o hlasování Zelenkova senátu. "Pokud se jedná o senátní rozhodnutí, do toho, jak který soudce v tříčlenném senátu hlasoval, nemůže prezident nahlížet. Na to má právo pouze odvolací a dovolací soud," uvedl.

Právo navrhnout zahájení kárného řízení dává prezidentovi zákon o řízení ve věcech soudců. O kárné žalobě rozhoduje senát Nejvyššího správního soudu, který soudci může uložit důtku, snížení platu, odvolání z funkce předsedy senátu nebo odvolání z funkce soudce.

Témata:  Miloš Zeman soudy David Rath 1

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy