Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exředitel ŘSD Hala žaluje stát o sto milionů

Soudy
Soudy
Foto: Pixabay

Praha - Michal Hala byl obžalován z držení dětské pornografie, Městský soud v Praze ho však loni v květnu pravomocně zprostil viny. Bývalý výkonný ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nyní požaduje po státu skoro sto milionů korun.Žalobou se bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 2, jednání zatím nenařídil.

Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Jakuba Římana požaduje Hala 96,5 milionu korun. Halův advokát Jan Szewczyk se k podané žalobě vyjádřit nechtěl.

Diskety s dětským pornem nalezli policisté v roce 2012 v domě bratra obžalovaného, Jakuba Haly, u kterého bývalý manažer tehdy bydlel. Domovní prohlídku prováděla policie kvůli podezření z korupce v ŘSD.

Soudy uvedly, že během trestního řízení nebyl předložen jediný důkaz, že by Hala o fotkách na disketách věděl. Osvobozující verdikt soudy podpořily i znaleckým posudkem, podle kterého Hala netrpí žádnou sexuální deviací.

Obvodní soud pro Prahu 2 se bude na jaře zabývat i další Halovou žalobou, ve které požaduje 68 milionů kvůli dvěma kauzám, v nichž byl obviněn ze tří trestných činů - přijetí úplatku, porušování povinnosti při správě cizího majetku a pletich při veřejné soutěži a dražbě.

Témata:  Michal Hala Ministerstvo spravedlnosti ČR odškodnění soudy

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy