Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda se Zemanem nesouhlasí, centrum pro boj s dezinformacemi považuje za důležité

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Vláda.cz

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes na ministerstvu vnitra navštívil Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH). Poté uvedl, že si vláda nemůže dovolit ignorovat bezpečnostní hrozby a má na centrum jiný názor než prezident Miloš Zeman. Ten před časem hovořil o "novodobém Koniáši".

Zeman je přesvědčen, že pracovníci nového odboru nejsou schopni odhalit skutečné dezinformace. Některé navíc považuje za ideově zaujaté. Nedávno se kvůli tomu sešel s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD).

Rozdílné názory obou politiků se po schůzce nepřiblížily. "Pokud já vím, tak pan prezident je schopen získávat informace z internetu, veřejných zdrojů, a já si myslím, že předseda vlády tady není od toho, aby školil prezidenta republiky," odpověděl Sobotka na dotaz, zda se také nebude snažit změnit Zemanův názor.

Nový odbor je součástí Centra boje proti terorismu, které na začátku letošního roku vzniklo v reakci na teroristické útoky v Evropě. Zjištění by měl předávat policii, armádě a tajným službám. Jedna z částí odboru se specializuje na odhalování dezinformací z otevřených zdrojů (včetně sociálních sítí) a jejich vyvracení.

Lidé by měli díky CTHH pravdivou informaci získat během několika minut nebo hodin. Podle Chovance by mohlo jít o několik desítek zpráv ročně. "Musí to být informace, které jdou proti státu, které jsou naprosto závažné, abychom je rozkryli," řekl Chovanec. Podle Chovance má centrum také jiné úkoly. Jmenoval terorismus a ochranu tzv. měkkých cílů, za které se označují snadno dostupné cíle možného teroristického útoku. Podle Sobotky podobné útvary existují například v pobaltských státech, Velké Británii nebo uvnitř NATO.

Ministerstvo již dříve uvedlo, že centrum nebude mít "tlačítko na vypínání internetu", nebude vnucovat lidem pravdu ani provádět cenzuru. Nebude z internetu ani z tištěných médií odstraňovat žádný obsah.

Témata:  Bohuslav Sobotka Miloš Zeman

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy