Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senátní volby na Mostecku provází nízká účast

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Most - Velmi nízká volební účast provází opakované senátní volby na Mostecku. Zájem lidí se nezvýšil ani druhý den, zjistila ČTK.

Účast se výrazně liší podle jednotlivých lokalit. O post senátora se uchází devět lidí. Volební místnosti se uzavřou ve 14:00, výsledky by měly být známé ještě během odpoledne.

Tradičně vyšší účast bývá v mostecké čtvrti Souš. Tam komise odhadovala před polednem účast na zhruba 14 procent. Naopak minimum lidí chodí v lokalitách, kde žije více sociálně slabých, například na litvínovském sídlišti Janov. "Zájem je minimální. Stává se ale, že lidé přijdou ještě těšně před uzavřením místností," řekla ČTK jedna z komisařek.

Podle komisařů je téměř vyloučené, že by se účast přiblížila té z řádných voleb v říjnu loňského roku. Tehdy přišlo v prvním kole k urnám 25,81 procenta oprávněných voličů. K druhému pak necelých 11 procent.

Opakování voleb nařídil Nejvyšší správní soud, který vyhověl třem stížnostem na řádné podzimní volby. Část Severočechů.cz nepovažovala lékařku Alenu Dernerovou za řádnou kandidátku hnutí.

Témata:  volby Senát Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy