Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při Tříkrálové sbírce se vybralo více než 100 milionů. Peníze podpoří několik stovek projektů

Výstava Naše cesta je součástí projektu chodicilide.cz
Výstava Naše cesta je součástí projektu chodicilide.cz
Foto: ArtsMarketing

Praha - Výtěžek letošní Tříkrálové sbírky je rekordní. K 1. únoru činí přesně 100,422.897 Kč, z toho přes 1,2 milionu korun tvoří výnos dárcovských SMS zaslaných během Tříkrálového koncertu. Peníze budou rozděleny podle předem daného klíče a podpoří několik stovek projektů.

Celostátní Tříkrálová sbírka se v první polovině ledna konala již posedmnácté. "Lidé do kasiček koledníků či formou dárcovských SMS přispěli o téměř tři miliony korun více než loni," informoval dnes ČTK Jan Oulík z Charity ČR, která sbírku každoročně pořádá.

Téměř dvě třetiny obnosu zůstanou v regionu, kde byly vykoledovány, a podpoří projekty místních Charit. Patří mezi ně například podpora terénní pečovatelské služby pro seniory na Strakonicku, provoz a nákup sportovních pomůcek pro nízkoprahové zařízení pro děti a mládež ve Dvoře Králové nad Labem, pořízení kompenzačních pomůcek a vybavení pro domácí hospicovou péči v České Kamenici, podpora Domova pro seniory sv. Jana Pavla II. ve Stříbře, nákup polohovacích postelí a lůžkovin pro Dům pokojného stáří v Libiši a řada dalších.

Dalších 15 procent výnosu sbírky připadá na projekty diecézních charit, do nichž patří třeba provoz Noclehárny Betlém v Chebu, provoz skladu humanitární pomoci či přímá pomoc osobám v nouzi. Deset procent výtěžku směřuje na humanitární pomoc a rozvojovou spolupráci v zahraničí, pět procent na podporu projektů Charity Česká republika a zbylých pět procent pokryje režii sbírky, dodal Oulík.

Lidé se mohou zapojit do sbírky i kdykoliv během roku, a to zasláním dárcovské SMS ve formě DMS KOLEDA na číslo 87 777. Finanční dar lze zaslat i na účet Tříkrálové sbírky číslo 66008822/0800, variabilní symbol 777.

Témata:  charita

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.