Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Státní zástupkyně uspěla, házení vajec na Zemana se vrací k soudu

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Státní zástupkyně uspěla se stížností, že kauza házení vajec na prezidenta Miloše Zemana při shromáždění na pražském Albertově 17. listopadu 2014 byla vyhodnocena pouze jako přestupek. Případem se tak musí opět zabývat soud.

Uvedla to dnes Česká televize (ČT), které informaci potvrdil místopředseda Městského soudu v Praze Jan Kadlec. Obžalovanému muži, který se shromáždění účastnil, tak za výtržnictví stále hrozí až dvouleté vězení.

Incident se stal 17. listopadu 2014 při odhalení pamětní desky k 25. výročí pádu komunistického režimu. Podle obžaloby muž házel vejce směrem k pódiu, na němž Zeman pronášel projev. Z davu létaly předměty a zaznívaly výzvy k odstoupení z funkce. Osobní strážci bránili prezidenta rozevřenými deštníky, Zeman nazval vrhače předmětů zbabělci.

Na základě pokynu státního zastupitelství policisté začali vyšetřovat házení vajec jako trestný čin výtržnictví a obvinila dva lidi. Loni v létě stíhání jednoho z nich zastavili a skutek druhého vyhodnotil v prosinci Obvodní soud pro Prahu 2 jako přestupek a věc vrátit magistrátu. Vzhledem k tomu, že žalobkyně uspěla se stížností proti tomu, musí Obvodní soud pro Prahu 1 kauzu znovu projednat.

Témata:  Miloš Zeman demonstrace 17. 11. 2014 soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy