Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dva pražští policisté zpacifikovali agresora, muž ale zemřel. Teď se budou zodpovídat

i30 kombi pro Městskou policii Praha II
i30 kombi pro Městskou policii Praha II
Foto: Médea a.s.

Praha - Žalobci poslali 25. ledna k Městskému soudu v Praze případ dvou policistů, po jejichž zákroku v dubnu 2015 zkolaboval a zemřel zadržený muž. Kauzu dostal na stůl senát soudce Tomáše Kubovce, který v minulosti řešil dopravní nehodu lobbisty Romana Janouška.

Muž (36) zemřel údajně poté, co se při večerním převozu do cely snažil utéct z policejního auta. Mluvčí pražské policie tehdy uvedla, že podle prvotního lékařského ohledání bylo příčinou jeho náhlého úmrtí celkové vyčerpání organismu.

Zadržený se z auta pokusil dostat na kruhovém objezdu nedaleko budovy krajského ředitelství v Kongresové ulici v Praze, kam ho hlídka vezla. Policisté mu v útěku zabránili, podle mluvčí ho "okamžitě zpacifikovali za užití donucovacích prostředků". Jeden z nich se prý při zákroku zranil na noze a musel se nechat ošetřit v nemocnici.

Oba policisté jsou obviněni ze zneužití pravomoci, jeden z nich také z úmyslného ublížení na zdraví s následkem smrti, za což mu hrozí až desetileté vězení. Druhý může dostat pětiletý trest.

Témata:  Policie ČR Praha úmrtí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy