reklama

Závod Branické ledy pořádal letos I. plavecký klub otužilců Praha už popatnácté. Teplota vody byla dva stupně Celsia, vzduch o půl stupně chladnější.

Celkem plavalo na tratích od sta do 100 metrů 219 otužilců, z toho 59 žen. Nejstarší účastnicí byla stejně jako v minulých letech Božena Černá narozená v roce 1930, nejmladší Andrea Svobodová narozená v roce 2001. Dvanáct účastníků bylo ze zahraničí. Mezi nimi byly i dvě ženy, které přeplavaly The Channel, jak zvou lamanšský kanál Britové, Carrie O'Harrová a Rachel Doylová.

Do Vltavy se spolu s nimi ponořili také tři čeští přemožitelé kanálu mezi Británií a Francií. Petr Mihola, Dana Zbořilová a Lenka Štěrbová, která úžinu dokázala překonat v 16 letech jako nejmladší Češka. Kilometr ve Vltavě dnes uplavala za 11:14, nejrychlejší muž Richard Nyáry za 12:32.

"Pošesté plaveme ve jménu Ladi Nicka, který tady před šesti lety plaval naposledy na své poslední soutěži. Nedostavil se ani jeho 75letý syn, který lyžuje na horách v Rakousku. Takže jde ve šlépějích svého otce," řekl na úvod závodu jeho ředitel Tomáš Prokop. Nestor českého otužileckého plavání Ladislav Nicek zemřel v roce 2011 v 97 letech.