reklama

Podle Sobotky není pravda, že by ČSSD byla pasivní. Velmi aktivně se prý snažila hledat i mimosoudní řešení. Strana se ale podle něj stala především obětí neopatrnosti vlastních funkcionářů.

,"Úplně bezdůvodně jsme se zbavili právníků, kteří čtyři roky spor o Lidový dům vedli, nahradili jsme je zčásti panem Altnerem, kterého přivedli Ivo Svoboda a Barbora Snopková. A Miloš Zeman smlouvu podepsal evidentně bez toho, aby si ji nechal ověřit jiným právníkem, než byl právě Altner," cituje premiéra Deník referendum.

Sobotka také tvrdí, že smlouvu s Altnerem v roce 1997 v sociální demokracii nikdo neschválil. Podle něj je tak odpovědnost Miloše Zemana faktická a politická a není jenom za podpis smlouvy: "Měl také odpovědnost jako předseda sociální demokracie, který odmítal tu smlouvu v roce 2000 plnit. Nechci mu to vyčítat, požadavky Altnera byly už v té době velmi vysoké, ale z Miloše Zemana nelze v tuto chvíli sejmout odpovědnost, kterou v tom řetězci má," dodal Sobotka.

Na Sobotkova slova reagoval na sociální síti Ovčáček, který se rozhodl, že premiérovi může "osvěžit paměť šéfporadce Vladimír Špidla." "2001: U Ústavního soudu zastupovali ČSSD advokát Altner a místopředseda strany Vladimír Špidla. Ten prý nevidí nic špatného na tom, že si jeho strana Altnera najala. „Advokáta si najímáte proto, aby vyhrál vaši při. Náš vztah s doktorem Altnerem je velmi volný. Najali jsme si jeho právní kancelář a za poskytované advokátní služby platíme, řekl Špidla," píše Ovčáček.