Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čech, který se chtěl přidat k IS, stojí před soudem. Verdikt by mohl padnout už v pátek

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Plzeň - Krajský soud v Plzni otevře ve středu případ prvního Čecha (21), který se chtěl údajně přidat k Islámskému státu (IS). Verdikt by mohl zaznít už tento pátek. Mladému muži v případě prokázání viny hrozí i doživotní vězení.

Podrobnosti z obžaloby, kterou podalo Krajské státní zastupitelství v Plzni 22. prosince, nejsou zatím známé, zazní až u soudu. Mladému muži ze Spáleného Poříčí na jižním Plzeňsku 12 až 20 let vězení nebo až výjimečný trest.

Soudní jednání začne ve středu v malé jednací síni, další dva dny pokračuje ve větší. V jednací síni nebude povoleno pořizovat fotografie ani videozáznamy.

Podle informací médií byl muž zadržen loni v lednu v Turecku na mezinárodním letišti; nebyl zřejmě součástí větší skupiny lidí. Při zadržení měl u sebe letenku na vnitrostátní linku na syrské hranice a turecké policii údajně přiznal, že důvodem jeho cesty do Sýrie byl úmysl přidat se k teroristické organizaci Islámský stát. Turečtí policisté poté zadrženého vrátili do Česka.

Soud pak muže poslal do vazby, v níž je od 20. července. O jejím prodloužení soud naposledy rozhodl 18. ledna.

Témata:  Islámský stát Češi soudy

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy