Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákazem kouření to začíná, přijdou horší regulace, říká Kubera. Zmínil se také o Zemanovi

Jaroslav Kubera na 24. kongresu ODS
Jaroslav Kubera na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - V pořadu Vaše téma vystoupil primátor města Teplic a senátor za ODS Jaroslav Kubera. Řeč přišla na protikuřácký zákon, jehož je Kubera velkým kritikem, ale také na otázku jeho prezidentské kandidatury, vztah k Miloši Zemanovi nebo na uprchlickou krizi.

Senátor Jaroslav Kubera je známý tím, že je silný kuřák. Není tak proto divu, že patří k nejvýraznějším odpůrcům protikuřáckého zákona. "Ujišťuji vás, že kdybych byl nekuřák, tak bych proti tomu zákonu bojoval se stejnou vehemencí," řekl Kubera v pořadu Vaše téma.

Zákon mu totiž vadí z principu. Kubera se navíc obává, že regulací kouření to začne, a další omezení pak budou následovat. "Zákon není jen o kouření, je i o alkoholu. Ale ta omezení byla tak tvrdá, že by se třeba na trzích nemohlo pít svařené víno. Poslanci ho museli začít změkčovat," vysvětluje Kubera.

Vadí mu, že se stát pokouší regulovat něco, co podle něj nespadá do jeho kompetencí. "Návštěva restaurace přece není povinná. Pokud někomu vadí kouření v kuřáckých hospodách, tak přece vedle nich už dávno existují hospody nekuřácké. Takže ať si kuřáci kouří v těch hospodách, které jsou kuřákům určené. Proč by to zákonodárci nemohli nechat na lidech. Oni se nějak dohodnou," je přesvědčen teplický senátor.

Nesouhlasí ani s argumentem, že podobné zákazy už v evropských státech platí. "To je obdobné jako se zákazem vjezdu do historických center měst. Jakmile to někde zavedou, tak se rozjede kampaň ´Kdy vy to zavedete?´. Jsou to prostě kampaně, kdy se státy po sobě opakují," říká Kubera.

Sám ale podobný argument v pořadu Vaše téma použil. "Budu prosazovat, aby jako v civilizovaném světě, bylo povoleno za volantem půl promile alkoholu v krvi. A ne ta falešná nula, která je ve skutečnosti 0,25," naráží Kubera na to, že policisté nízkou hladinu alkoholu v krvi tolerují.

Kubera se obává, že v případě regulací nezůstane jen u zákazu kouření. "Velká skupina lidí tvrdí, že nejíme zdravě. Jeden známý profesor dokonce řekl, že nás to naučí zákonem! Už teď to vidíme. Coca-Cola a tyčinky se už ve školách zakazují. Až udělá pan Babiš elektronickou evidenci tržeb, uvidí, co si kupujete a když zjistí, že nakupujete karton cigaret, tak budete platit vyšší pojištění," říká Kubera.

"Je to podobně jako zavření obchodů o svátcích. Co všechno zastavíme? Kolik je povolání, které musí pracovat o dnech pracovního klidu?" rozčiluje se primátor Teplic a senátor za ODS. "A ještě argumentují tím, že chceme, aby lidé chodili s dětmi na výlety. Dyť jsou to dospělí lidé! Já nechodím trávit víkendy do supermarketu. A docela mi to i vadí. Ale tak to je to jediné, co s tím mohu dělat."

Rozčílil se ale, když přišla řeč na zákaz voňavých cigaret nebo na zvažovaný zákaz elektronických cigaret. "Z těch vychází jen pára. Vůbec nepáchnou. Myslím, že to ze strany pana ministra byla taková hra s poslanci. Já vám nechám elektronické cigarety, vy my ustoupíte ve zbytku," tvrdí Kubera.

Kubera přiznal, že má doma celou sbírku odstrašujících obrázků z krabiček cigaret z různých koutů světa. "Tak jako já to u nás budou sbírat děti. Podobně jako sbírali céčka, tak teď budou sbírat hnusné obrázky," myslí si.

Řeč přišla také na jeho případnou prezidentskou kandidaturu. "Nikdy neprozrazuj plány, dokud neznáš protikandidáty," prozradil Kubera, jakým mottem se řídí. Podle něj zatím není ani jasné, jestli bude znovu kandidovat prezident Miloš Zeman.

Co prezidentu Zemanovi vyčítá? "On nerozděluje společnost, ta už je sama o sobě dost rozdělená. Ale nesplnil to, co sliboval, tedy, že bude dobrotivým taťkou, který bude otupovat hroty sporů. Ale jeho nepřátelé, kteří jsou stejní jako nepřátelé Václava Klause, ztrácejí soudnost. Kdyby svítilo sluníčko a Miloš Zeman řekl, že svítí sluníčko, tak budou tvrdit opak."

Na to nechce Kubera přistoupit. "Ano, prezident se veze na vlně strachu z uprchlíků. Ale když Zeman řekne, že to je hrozba, tak já nebudu tvrdit opak, jen proto, že to řekl Zeman. Evropská unie je v rozkladu. Takovou krizi ještě nezažila. A já tvrdím, že ta situace nemá žádné racionální řešení, což si ale nechceme připustit."

Přesto se senátor nedomnívá, že by Češi byli xenofobové. Jenže strach je podle něj mocný nepřítel. "Grázlů typu pana Hampla (Blok proti Islámu), který se teď rozešel s Úsvitem, je minimum," domnívá se Kubera. Ukazuje to na příkladu Teplic, kde žije spousta národnostních menšin. "Já pořád říkám, že příští primátor Teplic bude Vietnamec," věří Kubera.

Kubera se také vyjádřil k připravovanému zákonu, který by zaváděl trestní odpovědnost právnických osob. "Je to jedna z evropských absurdit, úplně nesmysl. Ale my jsme v Evropské unii, tak se s tím musíme vypořádat. Autoři tam zařadili snad všechny trestné činy kromě znásilnění, protože tam uznali, že znásilňovat moc právnická osoba nemůže. Ale zařadili tam i pomluvu, což se některým politikům hodí," myslí si Kubera. "Jenže jim nedošlo, že oni jsou většinou součástí nějaké právnické osoby," řekl o zákonu, který bude Senát v následujících dnech projednávat.

Témata:  Jaroslav Kubera Miloš Zeman kouření

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy