Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Změna o 180 stupňů. Zástupkyně navrhla zproštění viny pro studenta, který měl útočit na dům Stropnického

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Státní zástupkyně navrhla dnes soudu, aby zprostil ruského studenta Igora Ševcova obžaloby z útoku zápalnými lahvemi na dům ministra obrany Martina Stropnického (ANO). Připustila, že chybějí důkazy. Na dalším bodu obžaloby, podle níž student hlídal u ruzyňské věznice, když tam jiný muž sprejoval na zeď anarchistické nápisy, státní zástupkyně trvá. Navrhuje za něj trest vyhoštění z republiky. Ševcov tvrdí, že sprejujícího muže pouze natáčel. Rozsudek soud vynese dnes ve 13:00.

"Obžaloba neunesla důkazní břemeno, proto musím navrhnout zproštění viny v prvním bodě obžaloby," uvedla státní zástupkyně. Policie totiž zajistila pouze jediný důkaz - pachovou stopu odpovídající studentovi na jedné z lahví. Jde ale o důkaz nepřímý, na jehož základě není možné studenta usvědčit.

Student podle prvního bodu obžaloby vhodil do zahrady rodinného domu, který patří Stropnického manželce, pivní lahve naplněné hořlavou směsí. Údajně chtěl způsobit požár, který by se rozšířil a vystavil obyvatele domu nebezpečí smrti nebo těžké újmy na zdraví. V domě byli v době útoku tři lidi, ministr nikoliv.

Pokud jde o druhý bod obžaloby Ševcov hlídal u ruzyňské věznice, když tam jiný muž sprejoval po zdi anarchistické nápisy. Ševcov nepopírá, že muže natáčel, tvrdí ale, že činu nijak nenapomáhal. "Nemyslím si, že je to trestný čin, natáčet si můžu cokoliv," řekl soudu.

Témata:  Martin Stropnický soudy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy