Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaorálek a Hamáček pojedou na světovou konferenci o bezpečnosti

Jan Hamáček /ČSSD/
Jan Hamáček /ČSSD/
Foto: ČSSD

Praha - Českou delegaci na Mnichovské bezpečnostní delegaci, která se letos zaměří na transatlantickou spolupráci po nástupu nové americké administrativy, zřejmě znovu povede ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Vyplývá to z materiálu, jímž se ve středu bude zabývat vláda. Na konci příštího týdne bude na tradičním setkání světových lídrů také americký viceprezident Mike Pence, šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov nebo nový generální tajemník OSN António Guterres.

Zaorálek vedl českou delegaci i loni, kdy se na konferenci mluvilo hlavně o válce v Sýrii a s ní spojené uprchlické krizi, nebo o konfliktu na východě Ukrajiny. Společně s ním byl v Mnichově také předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), jeho letošní účast již schválil sněmovní organizační výbor.

"Hlavními tématy nadcházejícího 53. ročníku konference budou transatlantická spolupráce po nástupu nové americké administrativy, ukrajinský konflikt, či evropská obranná spolupráce," sdělilo ČTK tiskové oddělení ministerstva zahraničí. Zaorálka čeká také několik bilaterálních schůzek. S kým bude šéf Černínského paláce jednat MZV neuvedlo.

Témata:  Lubomír Zaorálek Jan Hamáček Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy