Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Levnější mobilní data by mohly být letos, tvrdí Sobotka

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Levnější mobilní data by operátoři mohli v Česku nabídnout už letos, míní premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ještě v tomto roce by mohla platit novela zákona o elektronických komunikacích, která má obsahovat přísnější postihy pro operátory.

Sobotka to řekl v dnešním pořadu televize Prima Partie. Podle ministerského předsedy v poskytování mobilních dat neexistuje tvrdá konkurence, zvažuje proto rovněž dražbu volné frekvence novému, čtvrtému operátorovi.

Novela by měla rozšířit pravomoci českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), který by mohl místo současných 20 milionů uložit pokutu do 50 milionů korun. Pro úřad by tak bylo podle premiéra snazší ukládat vyšší pokuty bez obav z toho, že mu soud nařízené pokuty zruší.

Doposud totiž měli úředníci problém ukládat pokuty v horní části uvedeného rozsahu, pokud pochybění operátorů nebylo stoprocentní. Při zvýšení pokuty na 50 milionů ale bude nynější dvacetimilionová sankce v dolní polovině zákonného rozsahu, dodal předseda vlády.

Témata:  mobilní operátoři Bohuslav Sobotka mobily

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy