reklama

Některá navíc pořádala i sportovní a zábavné akce, což zájem lyžařů ještě zvýšilo. Svou roli sehrály i jarní prázdniny. Zatímco jinde kvůli nim mají plno i v týdnu, například ve Zlínském kraji je návštěvníků ale méně. Podle zástupců tamních středisek zřejmě řada lidí odjela do ciziny. V Českém Jiřetíně na Mostecku dnes dopoledne po nárazu do stromu zemřel padesátiletý lyžař.

Tisíce lidí navštívily o víkendu Krkonoše a Orlické hory. Ve Špindlerově Mlýně jsou v provozu všechny lanovky a vleky a otevřeno je 25 kilometrů sjezdových tratí. K dispozici je asi stovka kilometrů běžeckých tratí. "Po oba dny jsme měli skoro 6000 lyžařů, zájem byl velký. Jsou jarní prázdniny, takže paradoxně zajímavější je jezdit v sobotu, kdy se turisté střídají a sjezdovky jsou o něco volnější," uvedl René Hroneš ze skireálu Špindlerův Mlýn.

Tisíce lyžařů, běžkařů a snowboardistů vyrazily o víkendu na hory v Libereckém kraji. Slunce sice chybělo, ale podmínky byly a nadále jsou ideální. Podle provozovatelů lyžařských středisek prý nebude vadit ani hlášené oteplení.

Do Krušných hor na Boží Dar přilákal běžkaře 46. ročník Karlova běhu. Ubytovací kapacity zaplnili lidé, kteří v Krušných horách tráví jarní prázdniny. Nyní začaly v Sasku i v několika krajích v ČR. Lyžaře sice čekalo spíše mlhavé počasí bez slunce a v sobotu i sněhové přeháňky, v příštích dnech ale předpověď už slibuje slunečné a jasné počasí.

Slušnou návštěvnost měly i středočeské areály, i když s postupující sezonou začíná návštěvníků pozvolna ubývat. "Podmínky jsou naprosto perfektní, ale vrchol sezony je už evidentně za námi a každý víkend přijíždí o pár procent lidí méně. Je to tak ale vždycky," uvedl provozovatel areálu Šibeniční vrch u Mnichovic nedaleko Prahy Jan Zenkl. Podobná situace je v největším středočeském areálu Monínec na Příbramsku. "Teď už to bude o počasí. Když bude mlha, tak se lidem nebude chtít. Když bude hezky, tak bude plno," podotkl provozovatel Jaroslav Krejčí.