Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pelikán po dvou letech hodnotí své úspěchy, Připomněl snížení nákladů na exekuce i zaměstnávání vězňů

Robert Pelikán
Robert Pelikán
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) řadí k úspěchům po necelých dvou letech ve funkci snížení nákladů na vymáhání méně vysokých dluhů, zvýšení zaměstnanosti vězňů nebo zjednodušení zápisů společností do obchodního rejstříku. Mezi svými prioritami do podzimních voleb na dnešní tiskové konferenci zmínil zavedení elektronických náramků a prosazení novely insolvenčního zákona a exekučního řádu.

Po úpravách advokátního a exekučního tarifu činí náklady na vymáhání tisícikorunového dluhu 12.000 korun, zatímco před deseti lety mohly podle ministerstva vystoupat až k 29.000. Od letošního dubna pak celkové náklady takové exekuce klesnou na 7700 korun, pokud dlužník svůj dluh uhradí do měsíce od výzvy exekutora. "Pořád je to více, než bychom si přáli, ale v tuto chvíli je to limit možného," podotkl Pelikán.

Ministr dále pochválil změny v oblasti vězeňství, konkrétně to, že ve věznicích nyní pracuje 7860 odsouzených, což je o téměř 30 procent více než na začátku loňského roku. Na jaře chce ministerstvo spustit pilotní projekt dluhového poradenství pro vězně, a zvýšit tak jejich finanční gramotnost.

V oblasti obchodního práva patří k novinkám to, že zápis společností do obchodního rejstříku mohou od května 2015 provádět notáři. Ministerstvo uvedlo, že tento způsob nyní využívá sedm z deseti nových subjektů, a zakladatelé společností s ručením omezeným tak na soudních poplatcích ušetřili přes 124 milionů korun.

Podle Pelikána se také daří modernizovat justici - soudy a věznice nově využívají na 150 videokonferenčních zařízení, a šetří tím Vězeňské službě náklady na eskorty. Plánem pro následující rok je instalace nahrávacích zařízení ve všech jednacích síních soudů.

Témata:  Robert Pelikán Ministerstvo spravedlnosti ČR věznice

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy