Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž šířil HIV, vinu za nakažení partnerů ale popřel. Odsedí si osm let

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Michal Král, EuroZprávy.cz

Zlín - Pavel Sousedík (53) z Vizovic na Zlínsku dostal osm let vězení za vědomé šíření viru HIV, hrozilo mu až 12 let. Obžalovaný je HIV pozitivní od roku 2005, dříve se léčil i na syfilis. U soudu řekl, že se HIV nakazil, když poskytoval první pomoc při dopravní nehodě.

Podle státního zástupce Lea Foltýna obžalovaný nakazil v červnu 2013 ve svém bydlišti muže (34) a v říjnu 2014 měl nechráněný pohlavní styk s mužem (45) v hotelu v Brně. Druhý z mužů nebyl podle Foltýna nakažen jen shodou šťastných náhod, což nezáleželo na vůli obžalovaného.

Vinu na nakažení mladšího z poškozených Sousedík odmítl. Tvrdí, že žádný sex s ním neměl. Nechráněný pohlavní styk s druhým z mužů přiznal s tím, že ho o své nemoci informoval.

Podle znalkyně, lékařky Markéty Petrovové, byl Sousedík opakovaně poučen, jak se při své nemoci má chovat. Znalkyně však jeho chování označila za rizikové.

Sousedík čelí obžalobě i u Okresního soudu ve Zlíně. Podle policie bral jako komisař, který měl na starost zkoušky odborné způsobilosti žadatelů o zbrojní průkaz, úplatky. Obviněn byl z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu v této věci až deset let. Hlavní líčení zatím nařízeno nebylo.

Témata:  HIV (RNA virus z rodu lentivirus) soudy

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy