Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští vojáci se mohou těšit na nová bojová vozidla, dostat by je měli v roce 2019

Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Foto: Army.cz

Praha – Česká armáda se chystá na jeden z největších modernizačních projektů v historii. V roce 2019 by měla koupit nová bojová vozidla pěchoty. V příštích měsících a letech by měla armáda dostat i další vybavení za desítky miliard korun.

Vojáci by měli postupně od roku 2020 dostávat více než 200 nových pásových vozidel. Tendr bude stát více než 50 miliard korun, řekl dnes náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

V současné době podle něj běží přípravná fáze projektu. Na začátku léta budou v některém z vojenských výcvikových prostorů uspořádány takzvané průmyslové dny. Na nich budou moct zájemci o zakázku předvést svou nabídku. Vedení armády a ministerstva obrany bude chtít stroje vidět v praxi při jízdě i střelbách.

Jen letos chce podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) vedení resortu uzavřít smlouvy nebo předložit vládě projekty za 26 miliard korun.

Modernizací by tak mělo projít třeba 33 samohybných houfnic Dana. Armáda by postupně měla dostat nejenom v Česku renovované houfnice, ale i 17 nových děl, které budou odpovídat ráži používané v NATO a budou mít větší dostřel. Zároveň bude koupen i systém řízení palby, který bude využitelný pro stará i nová děla.

Armáda také získá 42 obrněných vozidel Titus a ještě letos dalších 86 nákladních vozidel na podvozku Tatry. Budou mezi nimi i cisterny nebo vyprošťovací a dílenská vozidla pro pandury.

Vzdušné síly by ještě do konce mandátu současné vlády měly mít schválen nákup 12 víceúčelových vrtulníků. Armáda má na jejich pořízení v plánech vyčleněno šest miliard korun, jednat chce ale o navýšení této sumy.

Témata:  Armáda České Republiky Josef Bečvář

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy