reklama

Vláda dnes rozhodla, že státní podnik Diamo nekoupí černouhelnou společnost OKD, jak navrhl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). K podání nabídky k odkupu OKD vyzvali vládu minulý týden právě odboráři. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) je prodej OKD určen primárně pro soukromé investory. OKD je od loňska v úpadku.

Mluvčí OKD Ivo Čelechovský řekl, že vedení společnosti vzalo rozhodnutí vlády na vědomí. Více se k tomu firma nechce vyjadřovat, proces hledání strategického investora stále pokračuje. "Během tohoto procesu by bylo nekorektní vyjadřovat se k jakýmkoli individuálním nabídkám a návrhům potenciálních investorů. Z těchto důvodů nebudeme komentovat ani dnešní rozhodnutí vlády," uvedl Čelechovský.

Investor by měl zajistit nejen další fungování černouhelné společnosti, ale také postupný útlum dolů. Letos v březnu OKD zavře Důl Paskov, těžba v dalších dolech by podle odhadů měla pokračovat do roku 2023.

"Byl bych velice rád, kdyby stát konečně dělal to, co má, to znamená chránil nerostné bohatství, dodržoval zákony i v rámci horního zákona a dále zajistil ze zákona, aby podnikatelé nebo vlastníci, kteří těží, odložili prostředky na technickou likvidaci a sociální program," řekl Pytlík.

Stát se podle něj k záležitostem útlumu dosud kloudně nevyjádřil. "Já jsem neslyšel jediný návrh na to, jak získat peníze na technickou likvidaci, které nemáme, a jakým způsobem to dostanou z pana (bývalého spolumajitele Zdeňka) Bakaly," řekl Pytlík.

Stát by podle odborářů měl dát jasnou podmínku. "Ať nový investor složí deset miliard, které je třeba postupně na technickou likvidaci a sociální program," řekl Pytlík. Náklady do budoucna přitom podle něj budou ještě vyšší. Do roku 2023, kdy se zhruba předpokládá ukončení těžby v OKD, je přitom podle odborářů velmi krátká doba na to, aby se novému majiteli podařilo tolik peněz vydělat.

"Jestli stát má chránit nerostné bohatství, tak musí říct, co se má těžit, co se nemá těžit, ne, že se to vydrancuje a pak někdo odejde a řekne: Nemám peníze na technickou likvidaci. To už z minulosti známe," řekl Pytlík. Nyní podle něj odbory vyčkají, až budou znát zájemce o koupi OKD a jak se poté bude chovat stát.

V OKD se dál těží uhlí. I se zaměstnanci dodavatelských firem tam nyní pracuje zhruba 11.000 lidí. Věřitelé firmě povolili reorganizaci, její úspěch ale závisí na tom, zda se podaří najít strategického partnera.