Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nezdanění výnosů není nezákonné. Úřady nebudou prověřovat korunové dluhopisy, vzkazuje Babiš Sobotkovi

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) minulý týden dopisem vyzval ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby uvedl, zda dluhopisy prověřila Finanční správa. Vicepremiér mu odepsal, že nezdanění výnosů není nezákonné.

Babiš nakoupil v roce 2013 dluhopisy své tehdejší společnosti Agrofert za 1,482 miliardy korun.

Babiš koupil desetileté dluhopisy se šestiprocentním úrokem, které Agrofert vydal v prosinci 2012. Nedaněné korunové dluhopisy skončily změnou zákona s rokem 2013. "Došlo už v některých případech k doměření daně, případně kdy k tomu dojde?" napsal premiér.

Babiš v odpovědi podle Deníku napsal, že Finanční správa již v minulosti dospěla k závěru, že vydání korunových dluhopisů nikdy žádný právní předpis nezakazoval a nezdanění úrokového výnosu "nelze bez dalších aspektů hodnotit jako nezákonné".

Premiér také žádal, aby ministr financí zhodnotil situaci, kdy firma vydá korunové dluhopisy a jako jediný je nakoupí její majitel. "Nejedná se o podezřelé jednání s cílem obejít placení daně?" uvedl v dopise Sobotka. I v tomto případě Babiš odepsal pouze, že takový postup není nezákonný. "Dluhopis se chová jako půjčka. Není výjimečné, že společnosti poskytne půjčku společník ze svých vlastních zdrojů," doplnil ministr.

Babiš v dopise Sobotku vyzval, aby pověřil civilní rozvědku prověřením možné korupce v souvislosti se stanovením výše základu pro vyměření zdravotního a sociálního pojištění OSVČ či superhrubé mzdy. Podle ministra jsou to případy "nesystémového ohýbání daňového základu" ze strany některých ministrů financí.

Témata:  Andrej Babiš Bohuslav Sobotka dluhopisy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy