Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pražské zastupitelstvo bude volit nového náměstka

Pražské zastupitelstvo
Pražské zastupitelstvo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Pražští zastupitelé schválili zařazení volby náměstka a radních na program dnešního jednání. Budou hlasovat také o novém obsazení výborů. Čtyři radní byli odvoláni loni v říjnu, od té doby rada fungovala v sedmi členech. Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, STAN a KDU-ČSL) se loni v říjnu fakticky rozpadla, dnes byla podpisem dodatku koaliční smlouvy obnovena.

Zastupitelé budou volit nového náměstka a tři radní hned po schválení programu. Za odvolaného náměstka Matěje Stropnického navrhují zelení bývalou radní Prahy 6 Petru Kolínskou, za radního pro majetek Michala Haška nominovalo ANO svého krajského místopředsedu Karla Grabeina Procházku a místo radní Hany Novákové (ČSSD) by měl nastoupit místostarosta Prahy 1 Daniel Hodek. Jako jediná z původně odvolaných radních by se měla vrátit Irena Ropková (ČSSD).

V dalším bodě by měli zastupitelé hlasovat o obsazení výborů a poté o nominacích zástupců města na valných hromadách městských společností. Zastupitel TOP 09 Tomáš Jílek navrhl za tyto body zařadit další, ve kterém žádá informaci o aktualizaci programového prohlášení. Jeho bod ale zastupitelé na program nezařadili.

Na obnově koalice se domluvily strany v uplynulém týdnu a v 65členném zastupitelstvu by měly mít většinu 34 hlasů. Trojkoalice si stanovila pro setrvání pět bodů, ostatní je akceptovali až na zvýšení daně z nemovitosti, které vadilo hnutí ANO. Fond sociálního bydlení, který byl jedním z těchto pěti požadavků, bude místo z tohoto navýšení financován z výnosů z městského majetku.

Dalšími požadavky byla budoucnost nákladového nádraží Žižkov, objektu centra Klinika, vytvoření mapy městské infrastruktury nebo určení dvou procent prostředků z investic na instalaci umění ve veřejném prostoru.

Témata:  Praha pražské zastupitelstvo

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.