Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš si bere dárce krve jako rukojmí. TOP 09 nepodpoří Babišův návrh na zdanění dluhopisů

Máte slovo s M. Jílkovou na téma Postoj Česka k Ukrajině
Máte slovo s M. Jílkovou na téma Postoj Česka k Ukrajině
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce svůj pozměňovací návrh na zdanění korunových dluhopisů připojit k novele poslanců TOP 09 a Starostů. To se pravicové opozici, snahu vicepremiéra proto nepodpoří.

"Pokud se Babiš domnívá, že se to mělo napravit legislativní cestou, měl v roce 2014, 2015 a 2016 jako ministr dost příležitostí, aby to řešil novelou," řekl dnes Kalousek ve Sněmovně novinářům.

Babiš chce návrh připojit k novele, která zvyšuje daňové úlevy pro dárce krve či kostní dřeně. "TOP 09 návrh nepodpoří, jsme znechuceni, že ministr a poslanec Babiš, aby vyvolal dojem, že se vyviňuje ze svého obcházení zákona, si neváhá vzít jako rukojmí dárce krve a kostní dřeně," uvedl Kalousek.

Babiš podle Kalouska s návrhem přichází jen kvůli tomu, že vyšlo najevo, že obcházel zákon, aby nemusel platit daně. "Legislativní změna není potřeba, naše legislativa stanoví, že každá operace, která nemá jiný důvod než daňovou optimalizaci, je nezákonná, i když proběhla podle paragrafů," řekl.

Finanční správa se podle něj musí věnovat své povinnosti a položit dotaz, zda Babišův nákup dluhopisů měl i jiný účel. "Pokud Finanční správa nebude plnit své povinnosti, pak je to skandální," dodal.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek také míní, že legalitu Babišova chování by měly posoudit orgány, které jsou k tomu určené.

Šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák rovněž uvedl, že požadavek na šetření Finanční správou je na místě. "Je důležité, aby řekla, jestli celý příběh byl v pořádku, nebo nikoliv," uvedl.

Témata:  Andrej Babiš Miroslav Kalousek dluhopisy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy