Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rumunská policie zadržela sedm lidí podezřelých z kopírování karet i v ČR

Bankomat
Bankomat
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Rumunští policisté zadrželi sedm členů organizované skupiny, kterou podezírají z kopírování dat z platebních karet na území Česka, Slovenska, Chorvatska a Slovinska. Na další čtyři podezřelé byl vydán evropský zatykač.

Pachatelům hrozí v Rumunsku až 13 let vězení. Použili metodu takzvaného skimmingu, kdy na bankomaty namontovali čtečky platebních karet. Gang získal data z několika stovek platebních karet a způsobil škodu za několik milionů korun.

"V lednu tohoto roku rumunští prokurátoři ve spolupráci s policisty provedli v Rumunsku 30 domovních prohlídek, v rámci kterých zajistili větší množství skimmovacího zařízení, výpočetní techniku, platební karty, krátkou střelnou zbraň a nekolkované cigarety," uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

V Česku se policisté z bývalého Útvaru pro odhalovaní organizovaného zločinu (ÚOOZ) případem zabývali od loňského dubna. "V průběhu trestního řízení kriminalisté postupně zjistili totožnost sedmi osob z Rumunska, které podezřívali z rozsáhlé trestné činnosti," řekl mluvčí. Doplnil, že policie zadržela dva podezřelé, kterým soud následně uložil tři a čtyři roky vězení. "Jedna z odsouzených osob požádala o výkon trestu v Rumunsku," uvedl Ibehej. Po zbývajících podezřelých bylo vyhlášeno pátrání.

Odsouzení byli podle mluvčího členy rumunského gangu, proto si rumunští policisté při vyšetřování vyžádali český spis. "Rumunské justiční orgány informovaly detektivy NCOZ o tom, že vedou vyšetřování trestné činnosti takřka 50 osob, které tvoří organizovanou zločineckou skupinu specializovanou na instalaci skimmovacích zařízení na bankomaty," řekl Ibehej.

Témata:  krimi gangy Rumunsko bankomat

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy