reklama

Premiér by podle svých slov uvítal by, kdyby věci šly rychle, protože resort má ještě řadu úkolů. K personální výměně v čele ministerstva se Sobotka rozhodl v pondělí, Mládkovi vyčítal postup v otázce cen mobilních dat v Česku.

Podle návrhu by měl být Mládek odvolán ke konci února. Sobotka chce Zemanovi ve čtvrtek oznámit jméno jeho nástupce. Doufá, že prezident bude postupovat v souladu s ústavou. „Byl bych rád, kdybychom se dohodli na tom, že ty věci proběhnou tak, aby ministerstvo mohlo dobře fungovat," řekl.

Schůzka obou státníků se na Pražském hradě uskuteční ve čtvrtek odpoledne, zhruba po půlhodině by měl její průběh Sobotka popsat novinářům.

Rezort má podle Sobotky před sebou řadu úkolů. Zemanovi chce přinést konkrétní návrh změny. „Potřebujeme pokračovat v rychlém čerpání evropských fondů a dotáhnout do konce tlak na snížení cen dat v ČR. Potřebujeme ministra, který se tomu bude velmi intenzivně věnovat," řekl.

Mládka by podle dosavadních spekulací mohl nahradit dosavadní vládní zmocněnec pro digitalizaci Tomáš Prouza nebo náměstek ministra průmyslu Jiří Havlíček. Často se také objevuje jméno sociálnědemokratického ministra průmyslu Milana Urbana (všichni ČSSD).

Zeman v úterý novinářům řekl, že premiéra při čtvrteční schůzce upozorní na to, že než se nový ministr seznámí s průmyslem, budou se letos na podzim konat volby do Sněmovny. V případě navržení Prouzy by se chtěl pak Sobotky ptát, zda současný tajemník pro evropské záležitosti něco ví o českém průmyslu.