Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek se pustil do Jurečky: Vykastroval zákon o registru smluv, teď je zbytečný

Miroslav Kalousek /TOP 09/ v OVM
Miroslav Kalousek /TOP 09/ v OVM
Foto: Reprofoto ČT

Praha – Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek se dnes tvrdě pustil do ministra zemědělství a prvního místopředsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky. Ten podle něj s podporou komunistů, ČSSD a ODS „zručně vykastroval" zákon o registru smluv.

Zákon, který byl nejúčinnějším protikorupčním opatřením, je nyní cela zbytečný, řekl Kalousek novinářům. „My byli hrdi, že se ho (zákon) podařilo prosadit. Dnes ministr Jurečka podporován komunisty, ČSSD a ODS ho zručně vykastroval, takže se stal nefunkčním a je v podstatě zbytečný," uvedl exministr financí po hlasování o návrhu normy.

Kalouskek tvrdí, že pokud stát chce transparentní hospodaření s veřejnými penězi, registr smluv je nezbytný. „Nevýhoda, kterou někdo zdůrazňoval, je způsobena tím, že ty podniky jsou státní, ne že máme registr smluv... Trváme-li na tom, že stát musí vlastnit pivovar, musíme se s tou nevýhodou smířit," uvedl.

„ Lobbisté slaví, zasloužili si svou mzdu...“ rýpnul si Kalousek na Faceboku. „Jak to teď před námi leží, tak mi to trochu připomíná přístup vlády k zákonu o rozpočtové odpovědnosti. Zase se bude tvrdit, že to máme, bude se to tak jmenovat, ale obsah bude vykastrován tak, že zákon bude úplně nefunkční. Stejným způsobem se totiž schválil zákon o rozpočtové odpovědnosti.“ uvedl Kalousek ve Sněmovně.

Podle novely nebudou muset zveřejňovat smlouvy vedle národního podniku Budějovický Budvar, kvůli kterému z iniciativy Jurečky aktualizace normy původně vznikla, ani všechny státní podniky a společnosti s většinovou účastí státu, krajů nebo obcí, které mají obchodní či průmyslovou povahu.

Témata:  Miroslav Kalousek Marian Jurečka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy