Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Popadané stromy, nejezdí vlaky, lidé bez proudu. Vichřice pustoší Česko

Vichřice, ilustrační fotografie
Vichřice, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Celá ČR - Vichřice, která už několik dní trápí Česko, udeřila v noci na dnešek plnou silou. Hasiči hlásí desítky výjezdů. Pozor si musejí dávat řidiči, několik silnic zablokovaly popadané stromy. Potíže jsou i na železnici.

Silný nárazový vítr dnes v noci a ráno v Praze lámal stromy a větvě, ničil billboardy, shazoval plechy ze střech. V souvislosti s počasím zaznamenali hasiči několik desítek případů, mimo jiné odstraňovali téměř 20 stromů popadaných na komunikace. V Nuslích musela být dočasně uzavřena Hvězdova ulice kvůli utrženému semaforu. "V Kunraticích například spadl strom na dvě zaparkovaná osobní auta, v Petrovicích padlý strom přes křižovatku poškodil zídku rodinného domu," sdělila dnes ČTK mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová.

Kvůli velmi silnému větru, který v noci na pátek zasáhl Karlovarský kraj, zasahovali hasiči do 03:00 u 104 událostí. Vítr v nárazech dosahoval rychlosti až 70 kilometrů v hodině. Způsobil četné výpadky elektrického proudu, popadané stromy zablokovaly několik silnic a přerušen byl i provoz na železniční trati Cheb - Františkovy Lázně.

"Na likvidaci následků velmi silného větru se podílelo 352 hasičů z 41 jednotky požární ochrany, které operační a informační středisko do třetí hodiny vyslalo celkem na 104 zásahy. V současné době se situace již uklidňuje, nadále ovšem doporučujeme všem občanům dbát zvýšené opatrnosti při pohybu v blízkosti vzrostlých stromů i při řízení motorových vozidel," uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Podle krajské policejní mluvčí Věry Hnátkové byla v noci kvůli větru zcela uzavřena silnice z Nejdku do Perninku, kde kvůli nebezpečí úrazu nemohou hasiči zatím zasahovat. Uzavřen je i sjezd z obce Zádub - Závišín k hotelu Krušnohor. Na oba uzavřené úseky upozorňují dopravní značky.

Vítr může podle meteorologů dosahovat v Ústeckém kraji zpočátku ještě rychlosti až 90 kilometrů za hodinu, na horách 110 až 130 kilometrů za hodinu.

Osobní vlak najel na trati mezi Děčínem a Rumburkem do stromu. Doprava v úseku mezi Rybništěm a Krásnou Lípou je přerušená, vyplývá z informací Českých drah. Nehoda se podle operačního důstojníka krajských hasičů obešla bez zranění. "Na místě jsou drážní hasiči," řekl ČTK. Krajští hasiči vyjížděli od 5:00 asi ke čtyřem desítkám případů. "Většinou šlo o jednotlivé popadané stromy, nebylo to nic dramatického," doplnil operační důstojník.

Silný vítr připravil v Ústeckém kraji stovky domácností o dodávky elektřiny. Nejvíc poruch na vysokém napětí je hlášeno na Děčínsku. Bez proudu jsou obyvatelé Jetřichovic, Arnoltic, Bynovce a také v obcích Kámen a Ludvíkovice. Poruchy jsou hlášeny také v oblasti Chřibské, Krásné Lípy a Rybniště.

Středočeským hasičům výrazně stoupl počet výjezdů kvůli silnému větru. Během noci vyjížděli ke zhruba 60 událostem, od rána to jsou další desítky. Převažuje technická pomoc u padlých stromů a větví, které jsou i na silnicích. "Nejhorší je situace na Benešovsku," řekl ČTK mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel.

Hasiči v Královéhradeckém kraji zasahovali v souvislosti se silným větrem během noci a ráno u sedmi událostí, jednalo se o popadané větve či zlomené stromy, které blokovaly silnice. V souvislosti s větrem nejsou hlášené z kraje žádné škody na majetku či zranění, řekl dnes ČTK operační důstojník královéhradeckých hasičů.

"Například nyní zasahujeme u Velkých Petrovic na Náchodsku, kde spadly dva smrky," řekl hasič. Například na Sněžce vítr dnes ráno dosahoval rychlosti téměř 100 kilometrů v hodině.

Silný vítr způsobil v noci na dnešek výpadky elektrické energie v Pardubickém kraji. Technici je postupně opravují. Energetici evidují tři poruchy na vysokém napětí na Pardubicku a Chrudimsku, další desítky na nízkém napětí. ČTK to řekla skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková. "Vítr stále fouká. Naši technici jsou v terénu přes celou noc, některé se výpadky se nám podařilo opravit, ale další vznikají silným větrem," řekla Beránková.

Na Vysočině dnes komplikuje dopravu silný vítr. Na hlavním tahu číslo 19 mezi Pelhřimovem a Táborem spadly stromy na cisternu a na kamion. Doprava tam stála přes hodinu, zraněn nikdo nebyl, řekla ČTK mluvčí policie Dana Čírtková. Problémy jsou i na železnici. Hasiči od 05:00 vyjeli k 17 událostem, nejvíc práce měli zatím na Pelhřimovsku. Výstraha meteorologů před silným větrem platí na Vysočině do dnešních 13:00.

V Čížkově na Pelhřimovsku spadl smrk na dráty elektrického vedení. "V tuto chvíli tam míří technik energetické společnosti," uvedla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Podle údajů Českých drah byla kvůli větrné smršti asi hodinu uzavřená vlaková trať mezi Havlíčkovým Brodem a Rozsochatcem, provoz byl obnoven v 06:30. Zpoždění nabírají vlaky mezi Golčovým Jeníkovem a obcí Vlkaneč kvůli poruše trakčního vedení.

V noci na dnešek zaznamenali meteorologové v Jihočeském kraji nejsilnější nárazy větru na Churáňově, 29 metrů za sekundu, a v Kocelovicích u Blatné na Strakonicku 28 metrů za sekundu. Na jiných místech dosáhly nárazy rychlosti do 25 metrů za sekundu. "Co se týče pátku, ještě dopoledne bude silný vítr kolem 20 metrů za sekundu, více ve vyšších a středních polohách, například na Šumavě. Potom odpoledne a k večeru bude už vítr slábnout," řekl ČTK František Vavruška z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Teploty v jižních Čechách oproti čtvrtku klesnou na čtyři až sedm stupňů Celsia.

Na třech tratích ČD nyní kvůli popadaným stromům nejezdí vlaky, místo nich funguje náhradní autobusová doprava. "Jde o trati Veselí nad Lužnicí - České Velenice, kde mezi Majdalenou a Suchdolem nad Lužnicí zastavil vlak před spadlým stromem, předpoklad zprovoznění je v 8:00. Pak na Šumavě trať Vimperk - Volary, také popadané stromy na trati, jezdí náhradní autobusová doprava a výhled zprovoznění je devět hodin dopoledne. Třetí trať je Horní Planá - Nová Pec, tam je jeden strom na trati," řekla ČTK mluvčí ČD Radka Pistoriusová.

"Bez dodávek elektřiny jsme měli obce Kvilda a Borová Lada na Prachaticku, obec Studánky a několik obcí na Pelhřimovsku. Dohromady se mohlo jednat o 3000 až 8000 domácností. Práce začaly po 5:00, některé lokality už se podařilo zprovoznit, hodně bude záležet na dalším vývoji počasí, jestli se vítr utiší. Máme všechny techniky v terénu," řekl ČTK Vladimír Vácha, mluvčí E.ON Czech.

Jihočeští hasiči vyjížděli od čtvrteční 19:00 do půlnoci asi ke 40 popadaným stromům, a to především na Prachaticku a Českokrumlovsku. Od půlnoci do 7:00 odklidili ze silnic a železničních tratí dalších asi 30 stromů po celém kraji.

Témata:  vichřice počasí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy